Z cukinii i serka wiejskiego robię genialną zapiekankę. Mogę ją jeść przez cały dzień
Zapiekanka z cukinii i serka wiejskiego ma same zalety: jest tania, szybka i łatwa do zrobienia, do przygotowania wykorzystujesz tylko jedno naczynie (a to oznacza mniej zmywania), można ją jeść na ciepło i na zimno, może być śniadaniem, obiadem i kolacją. Ja lubię ją zrobić na obiad lub kolację, a jeśli coś zostanie, zajadam rano na śniadanie.
Jak zrobić zapiekankę z cukinii i serka wiejskiego?
Ta prosta zapiekanka warzywna to serek wiejski wymieszany z jajkami, który scala całe danie, a warzywa to cukinia i pomidor. Ja kroję warzywa w kostkę, wrzucam razem z serkiem, jajkami i przyprawami do naczynia żaroodpornego, mieszam i zapiekam. To banalnie prosty przepis.
Ja zwykle wykorzystuję do zrobienia zapiekanki serek o niższej zawartości tłuszczu, ale może to być dowolny serek wiejski, także wysokobiałkowy.
Rada: wierzch zapiekanki przed włożeniem do piekarnika możesz także posypać tartym żółtym serem.
Przepis: Zapiekanka z cukinii i serka wiejskiego
Prosta zapiekanka warzywna.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 289 w każdej porcji
Składniki
- 1 mała cukinia
- 1 pomidor
- 1 serek wiejski
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składników
- Pieczenie
Gotową zapiekankę możesz posypać natką pietruszki, szczypiorkiem lub udekorować listkami bazylii.
Inne warianty zapiekanki warzywnej z serkiem wiejskim
Zapiekanka z cukinii i serka wiejskiego to prosty przepis, który możesz modyfikować w zależności od tego, co akurat masz w kuchni. Ja lubię zrobić od czasu do czasu taką zapiekankę w wersji pikantnej. Wówczas dorzucam do cukinii i pomidorów drobno posiekaną ostrą papryczkę. Często dodaję także czosnek. Do całego zestawu możesz dodać także inne warzywa: np. brokuły, kalafior, rzodkiewkę (rewelacyjnie smakuje w zapiekankach), cebulę czy liście szpinaku. Możesz do swojej zapiekanki także dodać własne, ulubione przyprawy (u mnie to najczęściej oregano, tak jak podaję w przepisie).
Jeśli mam akurat w domu resztki serów, to że również wykorzystuję je do zapiekanki z cukinii i serka wiejskiego. Albo posypuję tartym serem jej wierzch, albo rozdrabniam sery i mieszam ze wszystkimi składnikami.